Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Πέλλας - Ο Μέγας Αλέξανδρος-ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΘ 377,58100,ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ-Τηλ:6937275481 Πρόεδρος Κοντόπουλος Αλέξανδρος, 6977 027612 Γιαλαμπούκης Γιώργος- Επίτιμος Πρόεδρος E-mail: beeclubpellas@yahoo.gr,beeclubpellas@gmail.com - BEE CLUB PELLAS-THE GREAT ALEXANDER-YΙANNITSA PELLAS, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-MACEDONIA- HELLAS-GREECE,- Ωράριο λειτουργίας (ΔΕΥΤΕΡΑ+ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00μμ-20.00μμ)


Δε φτάνει ο ήλιος μονάχα, η γη σοδειά να δώσει, χρειάζονται κι άλλα πολλά, και προπαντός η γνώση… (Κωστής Παλαμάς)

Έλληνες, ο πραγματικός Έλληνας ηγέτης θα βρεθεί. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί ο πραγματικός Έλληνας ΠΟΛΙΤΗΣ!"

"Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει..." - Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.)

Λένε ότι οι πραγματικοί φίλοι μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να μιλήσουν ή να ειδωθούν, χωρίς ποτέ να τεθεί σε αμφιβολία η φιλία τους. Όταν βλέπονται, ενημερώνονται σαν να είχαν μιλήσει την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που πέρασε ή πόσο μακρυά ήταν!

“Γίνε εσύ η αλλαγή, αν θες να αλλάξεις τον κόσμο” Μ.Γκάντι

etm-mthoney-720p από cosmosdocumentaries



Μακεδονία ~ Ένας πολιτισμός αποκαλύπτεται ~ bbc... από KRASODAD





Καιρός ...απο το toukairou.com

ΤΟ BLOG ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ MOZILLA FIREFOX- YOU CAN SEE BETTER THIS BLOG WITH MOZILLA FIREFOX


Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Μελισσοκομικα φυτα:Fraxinus excelsior Φράξος ο ψηλός και Fraxinus ornus Φράξος ο όρνος



ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Fraxinus excelsior    Fraxinus excelsior
Φράξος ο ψηλός
515 x 546 (85 kb)  
ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΚΟΙΝΟ) ΟΝΟΜΑΦράξος ο ψηλός
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Fraxinus Οι σπόροι των περισσότερων ειδών παρουσιάζουν λήθαργο. Ο λήθαργος υπάρχει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο κάλυμμα των σπόρων.
       Η φύτρωση επιτυγχάνεται με συνδυασμό θερμής και ψυχρής στρωματοποίησης. · Η θερμή στρωματοποίηση γίνεται σ' εναλλασσόμενη θερμοκρασία +20 έως +30οC για 2-3 μήνες και · η ψυχρή στρωματοποίηση γίνεται σε θερμοκρασία +5οC για το ίδιο χρονικό διάστημα.
       Η διατήρηση της φυτρωτικής ικανότητας των σπόρων του γένους της Φράξου παρουσιάζει μεγάλες διαφορές και κυμαίνεται από 3-7 έτη.
       Fraxinus excelsior Η συλλογή των σπόρων γίνεται είτε πριν την ωρίμανση (τέλος Αυγούστου / αρχές Σεπτεμβρίου) είτε μετά την ωρίμανση (τέλος Οκτωβρίου / αρχές Νοεμβρίου).
       Συλλογή πριν την ωρίμανση: · Μετά τη συλλογή γίνεται ελαφριά, φυσική, ξήρανση και αμέσως σπορά στην ύπαιθρο. Η φύτρωση μ' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται την άνοιξη. · Εναλλακτικά, μετά την ξήρανση, μπορεί να γίνει στρωματοποίηση για τρεις έως τέσσερις μήνες στην ύπαιθρο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το αργότερο, όμως, μέχρι αρχές Φεβρουαρίου, τοποθετούνται οι σπόροι μαζί με το υλικό στρωματοποίησης σε θερμοκρασία +2οC. Η σπορά ακολουθεί, χωρίς άλλη διεργασία, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
       Η συντήρηση των σπόρων για μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν η συλλογή γίνει πριν την πλήρη ωρίμανση, επιτυγχάνεται ακολουθώντας την εξής διαδικασία: μετά τη στρωματοποίηση απομακρύνεται χονδροειδώς το υλικό στρωματοποίησης και οι σπόροι τοποθετούνται σε σακούλες πολυαιθυλενίου σε αεροστεγή συσκευασία και στη συνέχεια αποθηκεύονται στην κατάψυξη σε θερμοκρασία -5οC. Με αυτόν τον τρόπο οι σπόροι διατηρούν τη φυτρωτική τους ικανότητα για δύο χρόνια τουλάχιστον. Τέλος καλοκαιριού, του χρόνου πριν τη σπορά, γίνεται απόψυξη και ακολουθείται η ίδια διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω (δηλ. της περίπτωσης που η σπορά θα γίνει την πρώτη άνοιξη μετά τη συλλογή).
       Συλλογή μετά την πλήρη ωρίμανση: Εάν η συλλογή των σπόρων γίνει κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης ή μετά από αυτή, τότε απαιτείται στρωματοποίηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σπορά σ' αυτήν την περίπτωση γίνεται το δεύτερο φθινόπωρο ή τη δεύτερη άνοιξη από την ωρίμανση των σπόρων. · Εάν η σπορά πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο οι πρασιές σκεπάζονται με λεπτά κλαδιά. Σ' αυτήν την περίπτωση οι σπόροι φυτρώνουν πολύ νωρίς την άνοιξη. · Εάν η σπορά πραγματοποιηθεί την άνοιξη, η φύτρωση ακολουθεί μετά από δύο εβδομάδες.
       Όταν η συλλογή των σπόρων γίνει μετά την πλήρη ωρίμανση, επειδή οι σπόροι περιέχουν λίγο νερό, μπορούν να διατηρηθούν σε ξηρή κατάσταση σε ψυχρό χώρο για ένα χρόνο. Σ' αυτή την περίπτωση, εάν η σπορά γίνει το φθινόπωρο, δε χρειάζεται άλλη επεξεργασία των σπόρων. Εάν όμως η σπορά γίνει τη δεύτερη άνοιξη μετά τη συλλογή, τότε γίνεται στρωματοποίηση σε υγρή άμμο τέλος καλοκαιριού, αφού προηγηθεί για 2-3 ημέρες διαβροχή (εμβάπτιση) των σπόρων σε νερό. Οι σπόροι παραμένουν Στρωματοποιημένοι μέχρι την άνοιξη που γίνεται η σπορά.
       Η φυτρωτική ικανότητα σπόρων καλής ποιότητας ανέρχεται σε 50 -70%. Σπόροι της υψηλής Φράξου διατηρούν τη φυτρωτική τους ικανότητα σε συνήθεις συνθήκες αποθήκευσης για 1 ½ έτη. Όταν τοποθετηθούν σε αεροστεγή δοχεία με υγρασία 7-10% και σταθερή θερμοκρασία +5οC η φυτρωτική ικανότητα διατηρείται μέχρι και 7 χρόνια.
       Σε σειρές σπέρνονται 5-10 gr./τρέχον μέτρο, ενώ στην ευρυσπορά 100-200 γρ/μ2, σε βάθος 2 εκατ. Η φύτρωση των σπόρων επιτυγχάνεται σε 14-25 ημέρες. Από 1 κιλό σπόρους προέρχονται 2.000 φυτάρια.
  • ΣΥΛΛΟΓΗ
    • ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ :   ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΣΥΛΛΟΓΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗ
  • ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
    • ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (έως 6 μήνες περίπου) :  
      • Υγρασία :   ΣΠΟΡΟΙ ΜΕ ΑΡΧΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ
      • Χώρος Αποθήκευσης :   ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΟ
      • Μέσο Αποθήκευσης :   ΣΕ ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΟΥΣ ΣΑΚΟΥΣ
    • ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (από 1 έως περισσότερα χρόνια)
      • Υγρασία :   ΥΓΡΑΣΙΑ 10%
      • Χώρος Αποθήκευσης :   ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ 1°-5°C - ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ 5°-10°C
      • Μέσο Αποθήκευσης :   ΝΑΫΛΟΝ ΣΑΚΟΥΛΕΣ
  • ΣΠΟΡΑ
    • ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ :   ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΑΡΓΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΑΡΓΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
  • ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΦΥΤΡΩΣΗΣ
    • ΦΥΣΙΚΗ ΞΗΡΑΝΣΗ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :   ΜΟΝΟ ΦΥΣΙΚΗ ΞΗΡΑΝΣΗ - ΦΥΣΙΚΗ ΞΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
      • Αποθηκευμένοι 6 μήνες :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :   ΜΟΝΟ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ - Φρέσκιοι Σπόροι
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ - Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ - Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι
      • ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΨΥΞΗ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • E. ΕΜΒΑΠΤΙΣΗ ΣΕ ΝΕΡΟ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :   ΕΜΒΑΠΤΙΣΗ ΣΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :   ΕΜΒΑΠΤΙΣΗ ΣΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
    • H. ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟ :   













    ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

    Fraxinus ornus    Fraxinus ornus
Φράξος ο όρνος
1132 x 1438 (383 kb)  
    ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΚΟΙΝΟ) ΟΝΟΜΑΦράξος ο όρνος
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Fraxinus Οι σπόροι των περισσότερων ειδών παρουσιάζουν λήθαργο. Ο λήθαργος υπάρχει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο κάλυμμα των σπόρων.
       Η φύτρωση επιτυγχάνεται με συνδυασμό θερμής και ψυχρής στρωματοποίησης. · Η θερμή στρωματοποίηση γίνεται σ' εναλλασσόμενη θερμοκρασία +20 έως +30οC για 2-3 μήνες και · η ψυχρή στρωματοποίηση γίνεται σε θερμοκρασία +5οC για το ίδιο χρονικό διάστημα.
       Η διατήρηση της φυτρωτικής ικανότητας των σπόρων του γένους της Φράξου παρουσιάζει μεγάλες διαφορές και κυμαίνεται από 3-7 έτη.
       Fraxinus ornus Η συλλογή γίνεται το φθινόπωρο μόλις πρασινίσουν τα πτερυγιοφόρα κάρυα και ακολουθεί αμέσως η σπορά (η φθινοπωρινή σπορά προτιμάται).
       Η αποθήκευση των σπόρων πραγματοποιείται στο ψυγείο σε θερμοκρασία +5οC αφού μειωθεί η υγρασία των σπόρων σε ποσοστό 7-10%.
       Όταν η σπορά γίνεται την άνοιξη προηγείται θερμή στρωματοποίηση για 60 ημέρες και ακολουθεί υγρή-ψυχρή στρωματοποίηση σε θερμοκρασία 0 έως +5οC για 60-150 ημέρες.
       Η σπορά γίνεται σε βάθος 0,6-0,8 εκατ. σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 15-30 εκατ. Σπέρνονται 80-90 σπόροι/τρέχον μέτρο.
  • ΣΥΛΛΟΓΗ
    • ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ :   ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
  • ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
    • ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (έως 6 μήνες περίπου) :  
      • Υγρασία :  
      • Χώρος Αποθήκευσης :  
      • Μέσο Αποθήκευσης :  
    • ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ (από 1 έως περισσότερα χρόνια)
      • Υγρασία :   ΥΓΡΑΣΙΑ 10% - ΥΓΡΑΣΙΑ 5%
      • Χώρος Αποθήκευσης :   ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ 1°-5°C - ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ 5°-10°C
      • Μέσο Αποθήκευσης :   ΝΑΫΛΟΝ ΣΑΚΟΥΛΕΣ
  • ΣΠΟΡΑ
    • ΕΠΟΧΗ ΣΠΟΡΑΣ :   ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΝΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
  • ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΦΥΤΡΩΣΗΣ
    • ΦΥΣΙΚΗ ΞΗΡΑΝΣΗ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Αποθηκευμένοι 6 μήνες :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :   ΘΕΡΜΗ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΡΗ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :   ΘΕΡΜΗ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΡΗ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ - Φρέσκιοι Σπόροι
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ - Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι
      • ΨΥΞΗ ΑΠΟΞΕΣΗ ΟΞΥ - Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι
      • ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΛΗΜΑΤΟΣ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΨΥΞΗ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • E. ΕΜΒΑΠΤΙΣΗ ΣΕ ΝΕΡΟ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • H. ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
      • Φρέσκιοι Σπόροι :  
      • Βραχυχρόνια Αποθηκευμένοι :  
      • Μακροχρόνια Αποθηκευμένοι :  
    • ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟ :  

Δεν υπάρχουν σχόλια: